ΚΗΛΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Τι είναι η «κήλη των αθλητών»

Η κήλη των αθλητών (sportsman’s hernia) ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στη βουβωνική περιοχή (δεξιά ή αριστερά, χαμηλά στην κοιλιά), χωρίς όμως, να ανευρίσκεται αληθής κήλη κατά την κλινική εξέταση. Πρόκειται για μια πάθηση που συναντάται συχνότερα σε αθλητές ή σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα, ενώ οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τις γυναίκες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη πάθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα «της κήλης των αθλητών»

Το βασικό σύμπτωμα της κήλης των αθλητών είναι ο έντονος πόνος στη βουβωνική περιοχή, ο οποίος τείνει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. Ιδίως, οι στροφικές κινήσεις και η έκταση του ισχίου χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επώδυνες από τους πάσχοντες.

Πώς τίθεται η διάγνωση

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών γίνεται κατά βάση με την κλινική εξέταση του ασθενούς, με συν-αξιολόγηση του ιατρικού του ιστορικού. Ο απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία είναι σαφώς υποβοηθητικός, καθώς συμβάλει στην ανάδειξη ευρημάτων στην κατάφυση των μυών της περιοχής, αποκλείοντας παράλληλα, την ύπαρξη άλλων κακώσεων.

Ποια είναι η θεραπεία που εφαρμόζεται στην  περίπτωση της «κήλης των αθλητών»

Η αρχική θεραπευτική προσέγγιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει την ανάπαυση του ασθενούς, τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και  τη φυσιοθεραπεία. Ωστόσο, σε περιπτώσεις, όπου η φυσιοθεραπεία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί τη λύση εκλογής.

Χειρουργική αποκατάσταση της «κήλης των αθλητών»

Η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να γίνει με ανοικτή ή λαπαροσκοπική επέμβαση. Στην  κλασική, «ανοικτή» μέθοδο πραγματοποιείται μια τομή 6-10 εκατοστών και αφού εντοπιστεί η κήλη τοποθετούνται ράμματα ή πλέγμα με στόχο τη ενίσχυση του τοιχώματος.

Στη λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση  με τοποθέτηση πλέγματος (ΤΕΡ), η αποκατάσταση της κήλης πραγματοποιείται μέσα από 3 τομές των 5 χιλιοστών στο δέρμα, χωρίς να διενεργείται τρώση μυικών ινών. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει παράλληλα την επισκόπηση και της άλλης πλευράς, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κήλης που δεν έχει γίνει αντιληπτή. Η τεχνική μοιάζει με αυτή της εξωπεριτοναϊκής αποκατάστασης βουβωνοκήλης και περιλαμβάνει την ενίσχυση του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος-συστήματος των ορθών κοιλιακών μυών με την τοποθέτηση πλέγματος.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική τεχνική, η οποία απαιτεί διάστημα οριστικής αποθεραπείας διάρκειας 4-5 μηνών, η λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος (ΤΕΡ)  εγγυάται την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες και ταχεία επαναφορά στο πρόγραμμα άθλησης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικά για τους επαγγελματίες αθλητές.