ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μία μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή λίγο παρακάτω από αυτόν (παρομφαλική κήλη).

Οι παρομφαλικές κήλες παρατηρούνται συνήθως σε ενήλικες, ενώ οι ομφαλοκήλες εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά. Οι κήλες των ενηλίκων οφείλονται στη χαλάρωση και το άνοιγμα των κοιλιακών τοιχωμάτων γύρω από τον ομφαλό. Συχνότερα εμφανίζονται σε γυναίκες με πολλούς τοκετούς ή/και παχύσαρκες.

Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση  ομφαλοκήλης είναι:

  • η παχυσαρκία
  • οι πολλαπλές κυήσεις
  • η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
  • η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού (ασκίτης)

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ομφαλοκήλη περιλαμβάνουν:  Αλλαγή του μεγέθους και του χρώματος του δέρματος στην περιοχή του ομφαλού, πόνο και εντερικές διαταραχές.

Πώς τίθεται η διάγνωση;

Για να τεθεί η διάγνωση της ομφαλοκήλης αρκεί η φυσική εξέταση του ασθενούς, ενώ ενδείκνυται και η διενέργεια υπερηχογραφήματος για την ακριβέστερη απεικόνιση της κήλης.

Ποια είναι η θεραπεία;

Και στις ομφαλοκήλες, υπάρχει ο κίνδυνος περίσφιξης, για αυτό και προκρίνεται ο προγραμματισμός της χειρουργικής της αποκατάστασης. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση, η οποία διενεργείται μέσω τριών μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,3 – 1 εκ., θεωρείται η ιδανικότερη επέμβαση.

Στην περίπτωση που το κενό του κοιλιακού τοιχώματος είναι μικρό (διάμετρος χάσματος μικρότερη των 2 εκατοστών), τότε η σύγκλειση του χάσματος επιτυγχάνεται με μόνιμες ραφές. Σε περιστατικά μεγαλύτερης ομφαλοκήλης απαιτείται η λαπαροσκοπική τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος για μεγαλύτερη ασφάλεια και μείωση του κινδύνου εμφάνισης υποτροπών.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης έχει όλα τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, ήτοι:

  • Σημαντικά μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του συνήθειες
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές
  • Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπών έναντι της ανοιχτής μεθόδου