ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΞΕΙΑΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑΣ

Χειρουργική της Οξείας Σκωληκοειδίτιδας

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα τμήμα του παχέος εντέρου που αποτελεί υπόλειμμα της εμβρυϊκής ζωής ενός ανθρώπου.

Κατά τη νεαρή ηλικία είναι πλούσια σε λεμφικό ιστό, που βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλείται όταν αποφράξει ο αυλός της σκωληκοειδούς απόφυσης. Λόγοι της απόφραξης αυτής μπορεί να είναι μηχανικοί, όπως απόφραξη από κόπρανα και στερεά τροφικά κατάλοιπα ή μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, όπως ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κ.λπ..

Η απόφραξη αυτή μπορεί να προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο) ή ακόμη και ρήξη του τοιχώματος της απόφυσης. Το αποτέλεσμα είναι η έξοδος του περιεχομένου του παχέος εντέρου στην κοιλιά, με φυσικό επακόλουθο την περιτονίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης σκωληκοειδίτιδας, προκειμένου να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία από τις πιο γνωστές και συχνές παθήσεις που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα και η διάγνωση

Τα αρχικά συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι ήπιος πόνος στη περιοχή του στομάχου, συνοδευόμενες από κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετό και διάρροια. Αργότερα, ο πόνος μετακινείται πιο χαμηλά στη δεξιά πλευρά, όπου γίνεται έντονος και επίμονος. Πολλές φορές, εκδηλώνεται και υψηλός πυρετός.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Καθώς υπάρχουν και άλλες παθήσεις στην περιοχή της κοιλιάς, των οποίων τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, η διάγνωση της έχει μεγάλη σημασία για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Δυστυχώς, η οξεία σκωληκοειδίτιδα ΔΕΝ μπορεί να θεραπευθεί χωρίς χειρουργείο. Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μια φλαιγμένουσα σκωληκοειδής απόφυση εντός της κοιλιάς, μπορεί να είναι η περιτονίτιδα, η δημιουργία συμφύσεων, το ενδοκοιλιακό απόστημα ή η δημιουργία μίας φλεγμονώδους μάζας από εντερικές έλικες, καταστάσεις που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιά και καθιστούν δυσκολότερη μία επόμενη επέμβαση.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή γίνεται με τρεις τομές 0,5 – 1 εκατοστού. Τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς προβάλλονται μεγενθυμένα. Η απόφυση αφαιρείται αναίμακτα με μικρής διαμέτρου εξειδικευμένα εργαλεία. Ο ασθενής εντός 24 ωρών μετά την επέμβαση μπορεί να πάει σπίτι του. Εκτός από τα γνωστά πλεονεκτήματα μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης, όπως είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, η γρήγορη ανάρρωση και η αποφυγή διαπυήσεων τραύματος, επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί μια παράλληλη νόσος. Αυτή θα μπορούσε να αφορά γυναικολογικά προβλήματα, Μεκέλειο απόφυση ή έκτοπη θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης (οπισθοτυφλική, υφηπατική), η αντιμετώπιση της οποίας θα απαιτούσε επέκταση της εγχειρητικής τομής.