Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση «μη σηκώσεις βάρος, θα βγάλεις κήλη». Τι είναι όμως η κήλη και ποια η σχέση της με το σήκωμα βάρους;

Με τον όρο κήλη προσδιορίζουμε οποιαδήποτε μετατόπιση ή ειδικότερα πτώση ενός οργάνου ή τμήματος οργάνου του σώματος εκτός της συνήθους ανατομικής, φυσιολογικής θέσης του, δια μέσω κάποιου φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου.

Αντίστοιχα με το σημείο δημιουργίας, η κήλη ονομάζεται βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη, κ.λ.π

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης, καθώς καταλαμβάνει το 90% των περιπτώσεων των κηλών.  Μάλιστα, υπάρχει μια «προτίμηση» στο ανδρικό φύλο, καθώς  οι άντρες έχουν 8 με 10 φορές πιο αυξημένες πιθανότητες να την εμφανίσουν.

Στα πρώιμα στάδια της πάθησης, ο ασθενής μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα. Όσο η κήλη αναπτύσσεται, εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα, το οποίο συνήθως γίνεται ορατό όταν ο ασθενής είναι σε όρθια στάση, ενώ υποχωρεί όταν είναι ξαπλωμένος. Η διόγκωση μπορεί να συνοδεύεται άλλοτε από ήπιο και άλλοτε από εντονότερο πόνο, ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται με το γέλιο, το βήχα, κατά τη σωματική άσκηση κ.λπ., λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης που προκαλείται εκείνη τη στιγμή.

Βάρη & Βουβωνοκήλη

Η γυμναστική με βάρη και η απότομη αύξηση των κιλών σε άτομα που δεν ασχολούνταν με τον αθλητισμό προδιαθέτουν συχνά τη δημιουργία βουβωνοκήλης.

Είναι αυτονόητο ότι αν κάποιος ασθενής έχει ήδη βουβωνοκήλη, τότε η άρση βάρους θα επιδεινώσει την κατάσταση, κάνοντας την κήλη να βγει προς τα έξω.

Κήλη των αθλητών

Αυτό που περιγράφεται ως «κήλη των αθλητών» είναι κάτι διαφορετικό. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνηθέστερα σε  επαγγελματίες αθλητές, ιδίως ποδοσφαιριστές ή καλαθοσφαιριστές και περιλαμβάνει συμπτώματα που μιμούνται την κλασική κήλη, χωρίς όμως, η κλινική εξέταση να συνοδεύεται από αντίστοιχο εύρημα.

Εφόσον η κατάσταση δεν υποχωρήσει με συντηρητικά μέσα, που συνήθως περιλαμβάνουν ξεκούραση για  6-16 εβδομάδες, τότε προκρίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Άσκηση μετά από εγχείρηση βουβωνοκήλης

Η ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά σας μετά από εγχείρηση βουβωνοκήλης πρέπει να ξεκινά σταδιακά. Τις πρώτες 2-3 μέρες αποφεύγουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά προοδευτικά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις αθλητικές του δραστηριότητες.

Από την 4η-5η μέρα ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει το χαλαρό τρέξιμο και κάθε μέρα, σταδιακά, μπορεί να ανεβάζει να ένταση και την διάρκεια της προπόνησής του.   Στόχος είναι στις τρεις εβδομάδες περίπου να έχει ανακτήσει τους ρυθμούς του και να έχει επανέλθει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που ήταν προ χειρουργείου.

Η άρση βάρους δεν αποτελεί πρόβλημα, αν και προληπτικά ο ασθενής είναι καλό τις πρώτες δύο εβδομάδες να αποφεύγει την άρση βάρους πάνω από 10 κιλά.

Αν κι εσείς πάσχετε από βουβωνοκήλη, συμβουλευτείτε τον γενικό χειρουργό,  Ευστάθιο Μπαθρέλλο, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.