Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης, καθώς καταλαμβάνει το 90% των περιπτώσεων των κηλών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πάνω από 700.000 χειρουργικές επεμβάσεις για βουβωνοκήλη.

Η βουβωνοκήλη είναι περισσότερο συχνή στο ανδρικό φύλο, καθώς οι άντρες έχουν 8 με 10 φορές πιο αυξημένες πιθανότητες να την εμφανίσουν. Τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences φανερώνουν ότι η αύξηση των οιστρογόνων που σχετίζονται με την ηλικία, μπορεί να είναι η αιτία της βουβωνοκήλης στους ηλικιωμένους άνδρες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, παρατήρησαν ότι ένα γνώρισμα που συνοδεύει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης των ανδρών είναι η μετατροπή μέρους της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα από μια ορμόνη που ονομάζεται αρωματάση.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων εξασθενεί τα κοιλιακά τοιχώματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βουβωνοκήλη. Διαπίστωσαν ακόμη ότι ένα φάρμακο που μειώνει τα οιστρογόνα και ονομάζεται αναστολέας αρωματάσης πρόλαβε τη δημιουργία κήλης.

«Ίσως θα είχε νόημα οι άντρες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο βουβωνοκήλης, να αντιμετωπίζονται με αναστολέα αρωματάσης για τη μείωση των οιστρογόνων και την ενδυνάμωση των μυών», σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας, Δρ. Serdar Bulun.

Υπενθυμίζεται ότι η μόνη θεραπεία για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία συνίσταται στην ανάταξη της κήλης και πλαστική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος. Η εν λόγω αποκατάσταση μπορεί να γίνει με ανοιχτή ή λαπαροσκοπική προσπέλαση.

Ο γενικός χειρουργός,  Ευστάθιος Μπαθρέλλος είναι πάντα στη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 6936.606.664 για να σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.