Πολλές φορές μετά από ένα γεύμα ή έπειτα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχετε νιώσει αυτό που περιγράφεται στην καθομιλουμένη ως «καούρα», κατάσταση που προκαλείται από την παλινδρόμηση των οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν την παλινδρόμηση οξέων του στομάχου:

1. Όξινα ή πολύ λιπαρά τρόφιμα

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι η σοκολάτα, τα πικάντικα τρόφιμα, τα εσπεριδοειδή ή τα όξινα τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια και οι ντομάτες, η μέντα,  το κρεμμύδι και τα ανθρακούχα ποτά, αποτελούν τους κύριους «ενόχους» για την παλινδρόμηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παραπάνω τρόφιμα δεν αφομοιώνονται εύκολα από το στομάχι, διεγείροντας την παραγωγή επιπλέον οξέων, τα οποία μπορεί να καταλήξουν στον οισοφάγο.

Επιπρόσθετα, τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος συνήθως λειτουργεί ως βαλβίδα για το στομάχι.

2. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία έχει ταυτοποιηθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας για την παλινδρόμηση οξέων. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι το κοιλιακό λίπος αυξάνει την πίεση στο στομάχι, αναγκάζοντας τα οξέα να φτάνουν μέχρι τον οισοφάγο. Ο ρόλος των ορμονών επίσης, συνδέεται με την εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και χρησιμοποιούν ορμονικές θεραπείες έχουν  αυξημένο κίνδυνο παλινδρόμησης.

3. Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη  αποτελεί μία κήλη διαφορετικής μορφής από τις συνηθισμένες, καθώς εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, διογκώνει το επάνω μέρος του στομάχου, εμποδίζοντας τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να κλείνει σωστά.

4. Κατάκλιση μετά από το φαγητό

Όπως ήδη αναφέρθηκε η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού αποτελεί βασικό αιτιολογικό παράγοντα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά, αν μετά από ένα γεύμα επιλέξετε να ξαπλώσετε αμέσως. Καθώς το στομάχι είναι γεμάτο και λόγω της στάσης του σώματος είναι πιο εύκολο για τα οξέα να ξεπεράσουν το οισοφαγικό φράγμα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης.

5. Εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης ταλαιπωρούν τις μέλλουσες μητέρες, καθώς η αύξηση του μεγέθους της μήτρας, προκαλεί αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και μηχανικά στρέφει το περιεχόμενο τους στομάχου προς τον οισοφάγο. Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στην εγκυμοσύνη οδηγούν σε χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

6. Στρες

Πλέον, από αρκετές έρευνες έχει διαπιστωθεί η συσχέτιση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα στρες στον οργανισμό και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μα πιθανή εξήγηση είναι ότι το στρες προκαλεί αυξημένη παραγωγή οξέων στο στομάχι και κάνει την ευαισθησία μεγαλύτερη.

7. Σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τον συνδετικό ιστό του σώματος, με την πλειοψηφία των ασθενών να εμφανίζουν ως κοινό σύμπτωμα την παλινδρόμηση οξέων. Στα άτομα με σκληρόδερμα οι τροφές κυκλοφορούν πιο αργά μέσω του πεπτικού σωλήνα και αποτρέπουν το σωστό κλείσιμο του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Θεραπευτική προσέγγιση

Σε περίπτωση, όπου τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης επιμένουν και δεν αμβλύνονται έπειτα από ην υιοθέτηση αλλαγών στις διατροφικές σας συνήθειες, τότε ως δεύτερη γραμμή θεραπείας εφαρμόζεται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Απουσία βελτιώσεως του ασθενούς επί συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής,  προκρίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση ως τελευταία γραμμή άμυνας. Η χειρουργική επέμβαση, εκτός του ότι είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του αδενοκαρκινώματος, είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία της Γ.Ο.Π.

Ο γενικός χειρουργός,  Ευστάθιος Μπαθρέλλος είναι πάντα στη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 6936.606.664 για να σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.